Påsken på Korfu

Ingen annan stans i Grekland firas påsken så färggrant och festligt som på Korfu. Under påskdagarna bokstavligen drunknar huvudstaden i ett enormt hav av färger och sånger, bysantinska hymner och antika och venetianska traditioner. Påskfirandet på Korfu utstrålar en nästan magnetisk dragningskraft på grekerna. Tusentals människor från när och fjärran kantar stadens gränder under firandet.

Viktiga datum för påsken på Korfu:

2023: 16.04.
2024: 05.05.
2025: 20.04

Långfredagen.I Korfu stad är omtumlande. Tillsammans med tusentals greker kan du uppleva påskprocessionen. Från tidig eftermiddag går varje församling längs sina gränser med sin “Epitafios”. Gripande bysantinska hymner skallar och under en av de otaliga processionerna spelar musikkårer sorgemusik av Chopin och Verdi.

På lördagen före påskdagen närmar sig påskfirandet sin höjdpunkt. Tidigt på morgonen äger en procession rum för att ära den helige Spyridon (öns eget skyddshelgon) och för att påminna om att pesten besegrades år 1550. I samma procession medförs också St. Spiridon-kyrkans ikon.

Klockan 11 träffas flera tusen människor i gamla stan för att fira den “första uppståndelsefesten”. Ett stort spektakel där keramikkrukor fyllda med vatten kastas på gatorna och går sönder. En gammal tradition som har övertagits från venetianarna. De brukade kasta ut gamla saker genom fönstren på nyårsdagen, för att det nya året skulle medföra ny

På lördagskvällen träffas människorna för att fira den andra uppståndelsefesten på Platia i Korfu stad och i byarna och för delta i den heliga mässan.  Strax före midnatt förkunnar prästerna med hög röst: “Christos Anesti! Kristus är uppstånden!” och ett enormt fyrverkeri brakar loss över den gamla fästningen i staden.

Tidigt påpåskdagen skrider alla församlingar med uppståndelsens ikoner genom huvudgatorna. Processionerna följs av elever, studenter, körer och musikkårer och avslutas framåt klockan 10. Eftermiddagen ägnas åt familjen. Överallt äter man grillat lamm och firar muntert för att ära Jesu uppståndelse.

Lämna ett svar