Τα κτίρια

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Κάνοντας μια βόλτα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας θα συναντήσετε πολλά κτίρια με ιστορικό, πολιτιστικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το ανάκτορο είναι ολόκληρο φτιαγμένο απο πέτρα Μάλτας ανάμεσα στο 1819 και 1824 σε σχέδια του αρχιτέκτονα G.Whithmore.
Αρχικά κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Άγγλου αρμοστή Τόμας Μαίτλαντ και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και το 1994 για την Διάσκεψη των αρχηγών των κρατών της ΕΟΚ ανακαινήθηκε.

Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου απο το οποίο πήρε και το όνομά του καθώς και ως έδρα της Γερουσίας.
Σήμερα φιλοξενεί του μουσείο Ασιατικής Τέχνης, την Πινακοθήκη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Απο αρχιτεκτονική άποψη η πρόσοψη του ανακτόρου χαρακτηρίζεται απο δωρικούς κίονες και διακοσμείται με ανάγλυφα που αποδίδουν τα Ιόνια νησιά.
Η Κέρκυρα συμβολίζεται απο ένα πλοίο, οι Παξοί απο μια τρίαινα και τα υπόλοιπα νησιά απο τα πρόσωπα των ηρώων τους (έργα του Π. Προσαλέντη).
Στα δύο άκρα του ανακτόρου υπάρχουν 2 θύρες, εκείνη στα αριστερά είναι η θύρα του Αγίου Γεωργίου ενώ η άλλη στα δεξιά είναι η θύρα του Αγίου Μιχαήλ και οδηγεί σε ένα κήπο.
Μπροστά απο το ανάκτορο υπάρχουν κήποι και στο κέντρο ο χάλκινος ανδριάντας του Άγγλου αρμοστή Φρειδερίκου Άνταμ σε ανάμνηση της κατασκευής του υδραγωγείου.
Στο εσωτερικό υπάρχει η κεντρική αίθουσα διακοσμημένη με ιωνικούς κίονες και με τοιχογραφίες που εικονίζουν σκηνές απο την Οδύσσεια.
Απο τον προθάλαμο του ισογείου μία πολυτελής σκάλα οδηγεί στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου που στηρίζεται σε κίονες κορινθιακού ρυθμού.
Οι αίθουσες που υπάρχουν στον πρώτο όροφο είναι 3.
Η κυκλική αίθουσα του χορού, η αίθουσα του θρόνου και η αίθουσα των συμποσίων.
Υπάρχουν ακόμη η δημόσια βιβλιοθήκη, τομουσείο Ασιατικής τέχνης, γκαλερί με έργα καλλιτεχνών απο την Κέρκυρα του ΧΙΧ αιώνα και μια καφετέρια που στους τοίχους έχει χάρτες μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

ΛΙΣΤΟΝ

Το Λιστόν είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αποτελείται απο μία σειρά κτιρίων με τοξοστοιχίες και βρίσκεται απέναντι απο την Σπιανάδα.
Αποτελεί την καρδιά των συγκεντρώσεων και για τους ντόποιους και για τους επισκέπτες γιατί κάτω απο τις στοές υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια. Κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της Γαλλικής κατοχής (1807-1814) απο τον Μ.Λεσέπς και μιμείται την οδό Ρίβολι του Παρισιού.


Ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια της Αγγλικής κατοχής (1815-1864).
Απο τον Λιστόν μπορείτε να θαυμάσετε τους κήπους της Σπιανάδας όπου οι Κερκυραίοι πάιζουν κρίκετ και το Πάσχα γίνεται ένα σημαντικό πέρασμα για την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Το Δημαρχείο βρίσκεται στην οδό Βουλγάρεως μπροστά σε μία απο τις ωραιότερες πλατείες της παλιάς πόλης που στο παρελθόν αποτελούσε το κεντρικό σημείο της ζωής των Κερκυραίων.
Αρχικά το Δημαρχείο ήταν η Στοά των Ευγενών και είναι το μοναδικό κτίριο χτισμένο απο πέτρα σε αναγεννησιακό ρυθμό.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1663 και συνεχίστηκε για 30 χρόνια.
Με την πάροδο του χρόνου άλλαξε πολλές φορές η χρήση του κτιρίου απο χώρο συναντήσεως των ευγενών το 1720 μετατράπηκε σε θέατρο Σαν Τζιάκομο (απο την καθολική εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία) και αργότερα το 1903 προστέθηκε ένας όροφος και στεγάστηκε το Δημαρχείο της Κέρκυρας.

Απο αρχιτεκτονική άποψη παρουσιάζει πέτρινες διακοσμήσεις, γλυπτές κεφαλές, ιστορικές επιγραφές και πολλά άλλα σύμβολα και το έμβλημα του νησιού.
Υπάρχει ακόμη η προτομή του Ενετού ναυάρχου Φρ. Μοροζίνι και περιγραφές των κατορθωμάτων του και 4 παιδιά που την περιβάλλουν (σύμβολο της αρετής).
Η προτομή καταστράφηκε μερικά κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών το 1687.

 

ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ 

Η Ιόνιος Βουλή κατασκευάστηκε απο τον Ιωάννη Χρόνη το 1855 και βρίσκεται στην οδό Μουστοξύδη.
Κτίριο με νεοκλασσικό στιλ χαρακτηρίζεται απο δωρικούς κίονες στην είσοδο και απο επιγραφές στα Ελληνικά και στα Αγγλικά στις δύο πλευρές.
Οι επιγραφές θυμίζουν την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα που ψηφίστηκε σε αυτό το κτίριο το 1864.
Μετά την Ένωση το κτίριο πέρασε στο κράτος για να γίνει μια εκκλησία και το 1978 αναστυλώθηκε και έγινε η έδρα ενός μουσείο αφιερωμένου στους αγώνες για την ελευθερία των Επτανήσων.

 

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 

Κτίριο του XVIII αιώνα αρχικά ήταν ένα Ενετικό στρατόπεδο ονομασμένο Grimani.
Τον επόμενο αιώνα και συγκεκριμένα το 1824 εγκαταστάθηκε η Ιόνιος Ακαδημία και αργότερα μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα η δημοτική βιβλιοθήκη.
Η Ιόνιος Ακαδημία ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα και έγινε ο πυρήνας μιας λογοτεχνικής αναγέννησης με επικεφαλής τους ποιητές Σολωμός και Μαβίλης.
Το 1943 το κτίριο καταστράφηκε μερικά απο τους Ιταλικούς βομβαρδισμούς αλλά σύντομα ανοικοδομήθηκε.
Σήμερα φιλοξενεί την πρυτανεία του Ιονιου πανεπιστημίου που αποτελεί και το μοναδικό πανεπιστήμιο σε όλα τα Ιόνια νησιά.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

Είναι το κτίριο στο οποίο έζησε η οικογένεια Καποδίστρια και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.
Βρίσκεται στην οδό Αρσενίου και κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της Αγγλικής κατοχής.
Σχεδιάστηκε απο τον Ι.Χρόνη που σχεδίασε και την Ιόνιο βουλή και χρησιμοποιήθηκε σαν έδρα του προέδρου της Γερουσίας.
Το 1776 γεννήθηκε εκεί ο Ιωάννης Καποδίστριας ο μελλοντικός πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας και εκεί έζησε για πολλά χρόνια.
Η οικογένεια του είχε στην ιδιοκτησία της το κτίριο για πολλές γενιές και το δώρησε στο κράτος.
Στην αρχή μετατράπηκε σε γραφεία για την Νομαρχία και κατοικία του Νομάρχη και αργότερα σε γραφεία για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Απάντηση